Terug naar blog

Woensdag 11 mei: Een blog zonder foto

Het onderwerp verdient niet echt een foto.

Gisterenavond zijn we terecht gekomen op de camping ‘Evergreen’ in Havre, Montana. Zoals wel vaker blijken we de enige actieve gasten. Vaak staan er trailers op de campings die enkel in weekeindes en vakanties gebruikt worden. Ik (Chris) had wat problemen met de droger en vroeg de camphost om hulp en zo raakte we aan de praat. Roger is een gepensioneerde agent en heeft zijn hele carrière gewerkt als highway patrol. De man is heel rustig en praat weloverwogen, benieuwd wat er gebeurt als ik onze discussie richting wapenbezit stuur.

Een huishouden in Montana bezit gemiddeld 5 geweren. Dit is een feit. Er zijn gezinnen met één of geen een geweer, dit wordt gecompenseerd door mensen die er wel 100 hebben. Het is niet bekend hoeveel handvuurwapens er zijn. Vooral oudere mensen hebben geweren. Jongere mensen hebben vaker de neiging om een handvuurwapen aan te schaffen. Roger begrijpt dit niet. Een geweer is er om mee te jagen of een skunk te doden. Handvuurwapens zijn meer gericht op mensen; wat wil je daar nu mee? Maar wat vindt hij van dit uitgebreide wapenbezit? Het maakt jouw werk als agent meer gevaarlijk. Prima; we leven in een gevaarlijke wereld en men moet zich kunnen verdedigen. Maar het gevaar wordt toch gecreëerd door mensen met wapens? Ja, maar die zijn toch sterk in de minderheid. De gemiddelde Amerikaan is een goed mens en moet in staat zijn om zichzelf en zijn familie te beschermen.

Als agenten kregen we natuurlijk schiettraining. Maar onze vrouwen ook, dit is verplicht. Het zal je maar gebeuren dat jij op dienst bent en een misdadiger komt langs om verhaal te halen. Dan moet je vrouw zich kunnen verdedigen. Overigens; wij hebben één schiettrofee in huis en die is door mijn vrouw gewonnen. Zij is een betere schutter dan ik ben.

Ik vertel hem dat ik nog nooit een vuurwapen zelfs gezien heb. Zijn wenkbrauwen verdwijnen richting zijn haargrens. Volmaakt ongeloof. De volgende ochtend sta ik met hem achter zijn huis met een geweer in mijn handen. Er zit een telescoop op. Een eind verder op heeft hij een rood kartonnetje neergezet. Ik krijg een hele uitleg over hoe het allemaal werkt en hoe je er veilig mee om moet gaan. Vervolgens schiet ik wat gaatjes in het kartonnetje. Best wel leuk.